perjantai 12. huhtikuuta 2019

115. Sämpylöiden leivontaa

Tänään visertäjä oli liikkeellä jauhojen kanssa. Meidän päivän aiheena oli sämpylöiden leivonta. Ohjeena meillä oli valion sämpyläohje, joka oli jo hyväksi todettu. Ohjeen löydät täältä: https://www.valio.fi/reseptit/sampylat/

Ohje, millä tavalla me teimme. Me teimme kaksi taikinaa, toisessa oli vettä ja toisessa maitoa.
5dl maitoa tai vettä
50g hiivaa
2 rl sokeria
1,5 tl suolaa
3dl kaurahiutaleita
7dl sämpyläjauhoja
n. 0,5 dl sulatettua voita

Ensin neste ja hiiva sekoitettiin. Sen jälkeen lisättiin suola ja sokeri. Sitten sekaan sekoitettiin kaurahiutaleet sekä sämpyläjauhot. Lopuksi sulatettu voi.

Vähän aikaan taikinan annettiin nousta, jonka jälkeen laitettiin pellille, uuniin 225 astetta ja 12 min.
Eli täysin tehtiin valion ohjeen mukaisesti, paitsi toisella kertaa käytettiin vettä maidon sijaan. Tämän on hyvä ohje siinäkin mielessä, että sitä voi varioida oman mielenmukaisesti.

Taikina on todella helppo tehdä ihan pienempien apuleipurien kanssa, koska kaikki vain sekoitetaan keskenään.  "Pyörittäjät" muuttuivat "taikinan koemaistajiksi" tällä kertaa, joten aikuinen laittoi lopulta sämpylät pellille. Taikina oli todella riittoisa, kun kaksinkertaisena tehtiin.

PS. Kyllä oli hyviä sämpylöitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti